Appelcake

Een tussendoortje met minder suiker, minder boter, meer vezel en lekker appeltjes. Zou je dat niet graag meegeven als tussendoortje voor je kinderen? Probeer deze appelcake dan maar, succes gegarandeerd! Dat is genieten voor het hele gezin.

Ingrediënten:
- 140 gram boter
- 200 gram suiker
- 70 gram SuperRoots Cichoreiwortelvezel
- 2 pakjes vanillesuiker
- 4 eieren
- 250 gram zelfrijzende bloem
- 2 appels

Het recept voor deze appelcake is gebaseerd op een “quatre-quarts” cake, of “pound cake” om de Engelse benaming te gebruiken, wat betekent dat je eigenlijk evenveel boter, suiker, bloem en eieren gaat gebruiken om je deeg te maken. Dat resulteert natuurlijk in een overheerlijke cake, maar gezond is het natuurlijk niet. Hier iets helemaal gezond van maken, zou je gewoonweg een heel andere cake
geven. Je mag ook af en toe eens genieten! Als je nu gewoon een deeltje van die boter en suiker vervangt door iets gezonders, kan je nog steeds genieten (want je proeft het verschil niet!) maar moet je je toch net dat ietsje minder schuldig voelen :-)
Dus, laten we eraan beginnen!
Verwarm alvast je over voor op 175°C, dan moet je wat minder wachten als je deeg klaar is en kan het meteen de oven in.
Meng de suiker en de SuperRoots Cichoreiwortelvezel door elkaar. Klop de boter schuimig samen met dit suiker-vezel mengsel. Voeg er vervolgens het eigeel van de 4 eieren aan toe en klop tot een glad mengsel. Meng er vervolgens de bloem onder.
Klop de 4 eiwitten samen met de vanillesuiker stijf. Zet deze onder de rest van het deeg. Je doet dit best zachtjes, zodat de cake lekker luchtig is als hij uit de oven komt.
Vet je bakvorm in en bestuif ze met bloem. Giet er nu het deeg in. Gladstrijken hoeft niet, het deeg zet zichzelf wel volledig in de vorm.
Schil de appel, snij hem in zeer dunne schijfjes en steek deze schijfjes bovenaan in het deeg, vlak bij elkaar.
Bak de cake nu 60 minuten. Ik gebruikte een langwerpige rechthoekige bakvorm. Je kan eigenlijk eender welke cakevorm gebruiken, maar dan kan hij natuurlijk iets sneller of minder snel klaar zijn. Hou hem dus goed in het oog en prik er af en toe in om te testen of hij klaar is. Blijft er geen deeg meer aan je prikker hangen? Dan kan hij uit de oven! Laat de cake nog 10 minuutjes afkoelen in de bakvorm en daarna verder op een rooster.
Nu is het tijd om eens te proeven! Wat minder suiker en boter, meer vezel, en wat fruit, heerlijke tussendoortje! Toch?

Appelcake met SuperRoots Cichoreiwortelvezel


Laat een bericht achter

Merk op dat berichten moeten goedgekeurd worden voor publicatie