Flantaart

Flantaart, de enige echte, nu ook met minder suiker en meer vezel! Ideaal voor een zomerse avondpicknick of bij de koffie of thee. Heerlijk traditioneel en gezonder, dat wordt smullen!

Flantaart minder suiker meer vezel SuperRoots Cichoreiwortelvezel

Ingrediënten:
Voor het gistdeeg:
- 420 gram
 bloem
- 210 gram zachte boter
- 80 gram melk
- 30 gram SuperRoots Cichoreiwortelvezel
- 18 gram verse gist
- 6 gram zout
- 1 ei
Voor de pudding als basis voor het beslag:
- 100 gram melk (voor de pudding)
- 20 gram kristalsuiker (voor de pudding)
- 10 gram puddingpoeder(vanille)
- 1 eierdooier
Voor het beslag zelf:
- 475 gram melk
- 65 gram kristalsuiker
- 10 gram SuperRoots Cichoreiwortelvezel
- 65 gram bloem
- 4 eieren
- 1 vanillestokje

Picknick met de vriendinnen en ik ben verantwoordelijk voor het dessertje? Dan is het tijd voor een lekker frisse Flantaart! Voor inspiratie ging ik te rade bij de enige echte Jeroen Meus. Het is vrij eenvoudig en je zal zien dat zelfs die authentieke vorm er komt met behulp van een heel simpel trucje. Aan de slag dan maar!

We beginnen met het bereiden van het gistdeeg. Hiervoor laten we eerst de 210 gram boter op kamertemperatuur komen. Weeg de andere ingrediënten zorgvuldig af. Meng de bloem, de suiker, de SuperRoots Cichoreiwortelvezel en het zout in de mengkom van de keukenmachine. Doe er vervolgens ook de malse boter bij. Plaats de deeghaak en laat het toestel draaien. (dit kan natuurlijk ook met de handmixer waar je deeghaken op kan plaatsen)

Verwarm de melk op een zacht vuur en los er de verbrokkelde verse gist in op. Schenk de melk met gist bij het deeg in de machine. Voeg tenslotte het ei toe en laat het toestel draaien tot je een mooie deegbal krijgt. Verpak de deegbal in vershoudfolie en laat hem even opstijven in de koelkast.

Na ongeveer 30 minuten tot een uur is het deeg koel genoeg om uit te rollen. Neem een taartvorm van ongeveer 20 à 25 cm diameter. Smeer er een laagje boter in en bepoeder het oppervlak met bloem. Rol nu het deel uit tot ongeveer 3 mm dikte. Vul de taartvorm er voorzichtig mee. Druk het deeg in alle hoekjes en kantjes van de vorm aan. Rol met de deegrol over de randen van de taartvorm om zo de overhangende restjes deeg los te snijden. De gevulde taartvorm zet je nu in de diepvriezer. Heb je nog wat deeg over? Geen nood, dit kan je gerust invriezen om te gebruiken voor een toekomstige taartbereiding. 

Terwijl het deeg afkoelt beginnen we aan het beslag. Eerst maken we de puddingbasis. Hiervoor doen we de 100 gram melk, 20 gram kristalsuiker en 10 gram puddingpoeder samen met de eierdooier in een kleine pan. Met een garde meng je al deze ingrediënten door elkaar. Zet vervolgens de pan op een matig vuur. Blijf roeren tot je een kleine hoeveelheid gebonden pudding overhoudt. Meng alle ingrediënten met de garde en zet de pan op een matig vuur. Blijf onophoudelijk roeren met de garde tot je een kleine hoeveelheid gebonden pudding overhoudt. 

Deze pudding schep je in een schaaltje en dek je af met vershoudfolie. Druk de folie tot tegen het oppervlak van de pudding, zodat je er geen "velletje" over krijgt. Zet het schaaltje in de koelkast zodat de pudding wat kan afkoelen. 

We zijn aan de voorlaatste stap aangekomen, namelijk het maken van het flanbeslag. Giet de 475 gram melk in een ruime mengkom. Scheid 2 eieren, waarvan je de dooiers in de mengkom doet en het eiwit apart bewaart. De andere 2 eieren doe je volledig in de mengkom. In een apart kommetje weeg je de suiker, SuperRoots en bloem af. Meng deze poeders even door mekaar. Deze mag nu ook bij de melk in de mengkom. Mix de ingrediënten in de mengkom met de staafmixer.

Goed gemixt? Snij dan nu een vanillestokje in de lengte in twee en schraap er met een mespunt alle zaadjes uit. Deze voeg je toe aan het mengsel in de mengkom. Hier voeg je nu ook de afgekoelde puddingbasis bij. Dit meng je nogmaals met de staafmixer.

Tot slot klop je de twee eiwitten stijf tot een stevig schuim, dat je dan onder het mengsel in de mengkom spatelt.

  Flantaart minder suiker meer vezel SuperRoots Cichoreiwortelvezel

  Nu de laatste stap nog die begint met het voorverwarmen van de oven tot 200°C. Neem de taartbodem uit de diepvriezer en plaats hem in de hete oven, op een rooster vlakbij de bodem. Zo kan je de vloeibare vulling zonder morsen in de deegbodem schenken. De deegbodem staat namelijk heel vol met vulling en morsen wordt zo heel erg gemakkelijk.
  Sluit de ovendeur en bak de flantaart 15 minuten op een temperatuur van 200°C. Verlaag nadien de baktemperatuur naar 180°C. Bak de taart nog 35 minuten. Haal de taart uit de oven en plaats er een taartrooster bovenop. Draai de flantaart en het rooster om, verwijder de bakvorm en laat de flantaart ondersteboven afkoelen. Dit is heel belangrijk want enkel en alleen hierdoor krijg je de typische ‘flantaart’-afdruk met cirkels van het taartrooster in de vulling.
  Et voila, smullen maar!
  Flantaart minder suiker Katrien SuperRoots Cichoreiwortelvezel

   


  Laat een bericht achter

  Merk op dat berichten moeten goedgekeurd worden voor publicatie