Kerstscones met appeltjes en veenbessen

Een heerlijke kerstonbijt is pas compleet met verse scones erbij. Met appeltjes, veenbessen en natuurlijk SuperRoots Cichoreiwortelvezel wordt dit zeker een gezond succes. En wauw, zó lekker! Smullen gegarandeerd met dit recept.

Kerstscones appel veenbessen SuperRoots Cichoreiwortelvezel

Ingrediënten (voor 15 scones):
- 2 appels
- 100 gram gedroogde veenbessen
- 225 gram half-volkoren tarwebloem
- 60 gram half-volkoren speltbloem
- 125 gram walnoten
- 30 gram SuperRoots Cichoreiwortelvezel
- 1 zakje bakpoeder (16 gram)
- 1 theelepel zout
- 200 gram boter
- 2 eieren
- 60 gram karnemelk
- 70 gram ahornsiroop

Ik had eigenlijk nog nooit scones gemaakt en dacht altijd dat het een zeer droog gebakje was. Maar het is bijna kerst en daar horen toch ook wat scones bij. Dus ging ik aan de slag met een recept uit het boek ‘Heel Holland Bakt met Kerst’. Verse appeltjes, veenbessen, ... dat kan niet slecht zijn. En wauw! Wat waren we hier thuis verrast toen we proefden. Zó lekker! Een echte aanrader voor een koude winterochtend, of namiddag bij de thee zijn deze ook zeker een topper.

Het is trouwens heel eenvoudig om deze te maken. We beginnen met het snijden van de appels in kleine blokjes. Verwijder hiervoor eerst het klokhuis, maar schillen is niet nodig. Verwarm nu de oven al voor op 190°C. En de laatste voorbereidingsstap is het grof hakken van de walnoten.

Aan het deeg beginnen we door het mengen van de twee soorten bloem, de gehakte walnoten, de SuperRoots, het bakpoeder en het zout. Dit kan je gewoon even met een lepel door mekaar roeren. Voeg hier nu de boter bij, koud en in kleine stukjes gesneden. Met een elektrische klopper meng je de boter bij het bloemmengsel. Dit moet niet lang zijn, een beetje kruimelig deeg is wat je wil bereiken. Hier mogen zeker nog grotere stukken boter tussen zitten. Als laatste stap voor ons deeg klaar is voeg je er de eieren, karnemelk en ahornsiroop bij. Weer kort even kloppen tot alles goed door elkaar gemengd is.

Nu kennen de appelblokjes en veenbessen bij het deeg. Schep alles door mekaar met een lepel. 
Neem een bakplaat met bakpapier erbij en verdeel het deeg in scones die ongeveer de grootte hebben die jij wenst op de bakplaat. Dat kunnen er 15 zijn of je kan er ook 10 heel erg grote van maken, voor een ontbijtfeestje bijvoorbeeld. Je hebt waarschijnlijk wel 2 bakplaten nodig of een bakplaat en een rooster, zoals ik deed. Nu nog 30 minuten in de oven, even afkoelen en het smullen kan beginnen. Opdienen kan onmiddellijk als ze nog wat warm zijn. Zo of met wat poedersuiker of een beetje glazuur erover. Smakelijk!

Kerstscones SuperRoots Cichoreiwortelvezel


Laat een bericht achter

Merk op dat berichten moeten goedgekeurd worden voor publicatie