Kruidige Worteltaart met Roomkaastopping

Kruidige worteltaart met een romige kaastopping afgewerkt met walnoten, nog beter met wat minder suiker en extra vezel. Heerlijk als tussendoortje met een kopje koffie erbij!

Kruidige worteltaart met roomkaasmengsel minder suiker meer vezel

Ingrediënten:
Voor de taart:
- 100 gram ongebrande walnoten
- 100 gram roomboter
- 200 ml milde olijfolie
- 100 gram honing
- 100 gram Zachte Dadels
- 50 gram SuperRoots Cichoreiwortelvezel
- 4 middelgrote eieren
- 300 gram wortelen
- 250 gram speltbloem
- 8 gram bakpoeder
- 2 theelepels koekkruiden

Voor de room
- 50 gram poedersuiker
- 250 gram verse roomkaas
- 100 ml verse slagroom
- 50 gram ongebrande walnoten

Wat doe je als je nog een heleboel wortels in de koelkast hebt liggen die dringen opgebruikt moeten worden? Een worteltaart maken natuurlijk! De inspiratie voor deze worteltaart vonden we op de website van Albert Heijn en we gaven er zoals gewoonlijk een gezondere twist aan, door in het deeg een derde van de toegevoegde suikers te vervangen door vezels. Concreet? 50 gram minder suiker en 50 gram extra vezel in deze lekkernij!

Zet al de ingrediënten voor de taart klaar en dan kunnen we eraan beginnen.
Zet je oven al aan en verwarm voor op 150°C.
Hak 2/3 van de walnoten (met een mes of in de keukenrobot) in kleine stukjes en rooster ze in een droge koekenpan goudbruin. Hiervoor moet je geen boter in de pan doen, gewoon een droge pan met de noten in. Je moet er uiteraard wel op letten dat je ze niet laat verbranden.
Rasp ook de wortelen alvast, je moet zorgen dat je nadien nog 300 gram geraspte wortel hebt, dus best wat meer dan 300 gram ongeraspte wortel voorzien. Snij nu de dadels in kleine stukjes en meng deze door de geraspte wortelen.

Worteltaart walnoten roosteren   Worteltaart geraspte wortelen dadels mengen

Smelt de boter in een pan. Klop deze gesmolten boter dan samen met de olie en de honing tot een romig mengsel. Splits vervolgens de eieren en klop de eierdooiers bij het romige mengsel. De eiwitten hou je even bij voor later. Meng het zelfrijzend bakmeel, de SuperRoots Cichoreiwortelvezel en de koekkruiden door elkaar. Schep nu dus ook de geraspte wortel met dadels, het bloem-vezel mengsel en de gemalen walnoten door het romige boter-honing mengsel.
Klop in nog een andere kom de eiwitten stijf en spatel deze luchtig door het beslag.

Worteltaart Deeg minder suiker meer vezel   Worteltaart in oven minder suiker meer vezel

Bijna klaar! Vet je springvorm in en bestuif deze met bloem. Doe het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Bak de taart nu gedurende ongeveer 30 minuten. Prik er even in naar het einde toe om te kijken of hij klaar is. Blijft er nog deeg aan je prikker hangen, dan laat je hem nog een paar minuutjes staan. Moest je taart tijdens het bakken te donker worden aan de bovenkant, kan je altijd wat aluminiumfolie over de springvorm doen om dit te verminderen.
Laat de taart helemaal afkoelen in de springvorm.

Als hij afgekoeld is, is het tijd voor de versiering!
Klop de roomkaas, poedersuiker en slagroom goed door elkaar tot een stijf romig mengsel. Bestrijk de afgekoelde taart dik met het roomkaasmengsel. Versier hem nu met de rest van de walnoten en het smullen kan beginnen!
Probeerde jij deze taart uit? Deel het dan zeker met ons op Facebook en Instagram via @SuperRootsVezel en #lekkermetvezel !

Worteltaart met roomkaasmengsel minder suiker meer vezel gesneden


Laat een bericht achter

Merk op dat berichten moeten goedgekeurd worden voor publicatie