Pannenkoekentaart met Aardbei, Framboos en Mango

Feest!
Wil jij ook eens wat anders dan de standaard taart om zelf te maken? En ben jij ook helemaal gek van pannenkoeken? Dan moet je zeker deze pannenkoekentaart met vers fruit proberen! Heerlijk fruitig en lekker gezond, want deze taart bevat veel fruit, volkoren bloem, SuperRoots cichoreiwortelvezel en geen toegevoegde suikers. Hiep Hiep... Hoera!

Pannenkoekentaart extra vezel SuperRoots Cichoreiwortelvezel zonder toegevoegde suikers

Ingrediënten:
Voor de pannenkoeken:
- 300 gram volkoren spelt meel
- 40 gram SuperRoots Cichoreiwortelvezel
- 6 eieren
- ½ theelepel zout
- 750 ml melk
- 90 gram boter (+ wat extra om de pan in te vetten)
Voor de vulling en topping:
- 250 gram mango (vruchtvlees van ongeveer 1 flinke rijpe mango)
- 400 gram bosbessen
- 500 gram aardbeien
- 100 gram frambozen
- 500 ml slagroom
- 6 blaadjes gelatine
- Reep pure chocolade
- Fijne kokosrasp/poeder

De kleine meid hier is jarig en dan is het natuurlijk feest. We proberen steeds ook iets zelfgemaakt op de tafel te zetten als er gasten komen. En wat is er beter dan pannenkoeken? Een taart gemaakt van pannenkoeken! Deze heerlijke taart zit boordevol fruit en vezels en bevat geen toegevoegde suikers. Het recept vond ik op de website van Jennifer & Sven, bedankt voor de inspiratie! De enige aanpassing die ik deed is wat SuperRoots Cichoreiwortelvezel toevoegen in het pannenkoekendeeg. Zo wordt het smullen voor iedereen en werk je tegelijkertijd aan gezondere darmen. Heerlijk!

Je moet er wel op tijd aan beginnen, want al dat bakken en afkoelen neemt wat tijd in beslag. Wij begonnen de avond op voorhand met de eerste stap, het bakken van de pannenkoeken. Hiervoor doe je het speltmeel, het zout en de SuperRoots Cichoreiwortelvezel in een mengkom. Meng even door mekaar en maak een putje in het poeder in het midden. Doe hierin de eieren en 250 ml melk en klop tot een glad beslag. Voeg al kloppend de rest van de melk toe. Als laatste stap smelt je de boter en meng je deze nog bij het beslag. Laat het beslag nu ongeveer een uur rusten in de koelkast. 

Pannenkoekentaart pannenkoeken bakken zonder toegevoegde suikers SuperRoots Cichoreiwortelvezel

Bak de pannenkoeken in een koekenpan. Je hebt er minimaal 15 nodig voor de taart, maar dit zou geen probleem mogen zijn met de hoeveelheid beslag die je net gemaakt hebt. Het pannenkoekenbeslag is iets dunner dan normaal, zodat je mooie dunne pannenkoeken kan maken. Stapel de pannenkoeken op een bord en zet dit in de koelkast. Ze moeten echt goed afgekoeld zijn voordat je de taart kan beginnen opbouwen. Daarom dat het dus echt handig is een avond op voorhand te beginnen.

Als de pannenkoeken goed koud zijn kunnen we aan de vulling beginnen.
Pak een ruime mengkom. Klop hierin de slagroom heel stijf met de mixer. Je moet er mooie punten mee kunnen vormen. Dit werkt het best als de room goed koud is voordat je begint te kloppen. Zet de opgeklopte room in de koelkast.
Pureer in een blender de mango tot een gladde moes. Doe deze mangomousse in een kom en schep hier de helft van de opgeklopte slagroom bij. Meng goed en plaats weer in de koelkast.
Pureer 250 gram bosbessen in de blender en giet deze bosbessenpuree bij de andere helft van de slagroom. Meng weer goed en plaats ook deze kom in de koelkast.

Nu kunnen we beginnen met het opbouwen van de taart. Gebruik als taartbasis een zeer plat bord of de bodem van een springvorm. Plaats een pannenkoek op de springvormbodem en smeer deze in met twee flinke eetlepels van de mangomousse. Strijk deze nu mooi glad en verdeel gelijkmatig tot aan de randen van de pannenkoek.
Leg hierover een nieuwe pannenkoek en schep hierop twee flinke eetlepels bosbessenmousse. Weer verdeel je deze mooi over de volledige pannenkoek. 

Pannenkoekentaart zonder toegevoegde suikers SuperRoots Cichoreiwortelvezel

Deze afwisseling van pannenkoek en fruitmousse herhaal je totdat je 15 pannenkoeken hebt of je mousse op is. Je kiest uiteraard zelf hoe hoog je je taart wil maken. Eindig met een pannenkoek als bovenste laag. Nu kan de taart weer afkoelen in de koelkast.

Tijd om te beginnen aan de afwerking! Hiervoor maken we eerst de topping.
Laat de 6 vellen gelatine wellen in koud water. Pureer met een blender 400 gram aardbeien en de resterende 150 gram bosbessen.

Pannenkoekentaart fruitpuree

Zet een pan op het fornuis en plaats er een zeef op. Schenk het gepureerde fruit door de zeef in de pan. Roer er even door met een lepel en gooi weg wat achterblijft.
Zet het vuur onder de pan aan en breng de fruitsoep aan de kook. Eens aan de kook draai je het vuur uit, knijp je de gelatineblaadjes uit met je handen en voeg je deze toe aan de warme fruitpuree. Roer totdat de gelatine opgelost is.
Schenk de puree over in een kom waarmee je kan gieten, bijvoorbeeld een grote maatbeker, en plaats deze in de koelkast.

Haal de pannenkoekentaart uit de koelkast en leg hierop een bord dat net iets kleiner is dan de pannenkoeken. Snijd met een keukenmes de randen rondom recht naar beneden weg zodat de taart mooi rond wordt. Strijk hierna nog even met je handen langs de randen van de taart om de randen mooi glad te maken. 

Hou ondertussen de fruitpuree met gelatine die je in de koelkast zette goed in de gaten. Deze moet afgekoeld zijn maar mag niet té dik worden, hij moet schenkbaar blijven maar ook een beetje stroperig zijn. Dit kan je controleren door met de bolle kant van een lepel de puree op te scheppen. Blijft deze er in een mooi laagje opliggen dan is de puree klaar.

Plaats de taart inclusief springvormbodem op een rooster met daaronder een ovenschaal of grote kom om de resterende puree op te vangen.

Pannenkoekentaart op rooster

Schenk de puree over de taart en zorg dat alle zijkanten bedekt zijn. Leeg de ovenschaal of kom in de maatbeker waarmee je geschonken hebt en plaats de ovenschaal weer onder de taart. Schenk nogmaals de puree over de taart heen. Dit kan je herhalen tot je vindt dat de taart mooi bedekt is. Plaats nu de taart, inclusief rooster en ovenschaal, in de koelkast om verder op te stijven.

Na 2 à 3 uur is deze voldoende opgesteven om te versieren. Hiervoor snij je de resterende aardbeien in plakjes en verdeel je ze over de taart. Gebruik ook de frambozen om de taart te versieren. Je kan je creativiteit volledig de vrij loop laten hierbij. Als final touch strooi je er nog geraspte pure chocolade en wat geraspte kokos overheen. Plaats de taart terug in de koelkast tot het tijd is om te beginnen smullen. Smakelijk!

Pannenkoekentaart SuperRoots Cichoreiwortelvezel bovenaanzicht     Pannenkoekentaart SuperRoots Cichoreiwortelvezel


Laat een bericht achter

Merk op dat berichten moeten goedgekeurd worden voor publicatie