Heerlijke Rijsttaart met minder suiker

Komt de familie op bezoek en zoek je nog een heerlijk receptje voor een taart? Probeer dan zeker deze heerlijke rijsttaart eens. Bovendien bevat ze een vijfde minder suiker en meer vezel dan een standaard recept. Daar wil je toch iedereen op trakteren?!

Rijsttaart minder suiker meer vezel SuperRoots Cichoreiwortelvezel

Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 65 gram boter
- 50 gram poedersuiker
- zout
- 1 ei
- 1 eierdooier
- 135 g bloem
Voor de vulling:
- 100 gram dessertrijst (rondkorrelrijst)
- boter voor de pan
- 1 liter volle melk
- 1 vanillestokje
- zout
- 50 gram boter
- 110 gram suiker
- 40 gram SuperRoots Cichoreiwortelvezel

Ik heb helemaal niet veel ervaring met taarten maar ben er wel fan van, zeker op zondagnamiddag met een kopje koffie erbij. Als je dan wordt uitgenodigd bij de oma en opa is dat natuurlijk het ideale moment om de bakkunsten nog eens uit te testen. Wel heel spannend natuurlijk, want als het dan mislukt, rest er alleen nog het noodplan: naar de bakker! Gelukkig was dat niet nodig met dit eenvoudige recept voor een rijsttaart. Iedereen heeft ervan genoten!

Voor deze taart vervangen we een vijfde van de suiker door vezel en dit doen we in de vulling. Waarom gebruiken we nu maar 40 gram SuperRoots Cichoreiwortelvezel en vervangen we niet wat meer suiker? Wel, zoals je kan lezen op onze website werkt SuperRoots Cichoreiwortel zeer goed en heeft het tal van gezondheidseffecten. In je darmen wordt hij gebruikt door de goede bacteriën. Hierbij wordt wat gas gevormd, wat dus resulteert in winderigheid als je er teveel van eet. Daarom gebruiken we 40 gram SuperRoots Cichoreiwortelvezel in 1 taart. Dan heb je 5 gram vezel per taartpunt, ideaal voor gezonde darmen!

Dus, we beginnen eraan!
Eerst maken we het deeg. Roer hiervoor de boter zacht en romig met de poedersuiker en een snuifje zout. Voeg aan dit mengsel het ei en de eidooier toe en meng verder. Tot slot meng je er de bloem door en kneed je de massa tot een homogeen deeg. Leg dit in een afgedekte kom in de koelkast en laat het deeg ten minste 1 uur rusten.

Rijsttaart deeg minder suiker meer vezel

Gebruik dit uur nu om de vulling te maken, want hier kruipt ook nog wel wat tijd in. Neem een hoge kookpot of pan met hoge wanden die ook in de oven mag. Verwarm ook je oven al voor op 200°C. Begin met het spoelen van de rijst onder koud stromend water. Laat even uitlekken. Beboter de bodem en wanden van de kookpot of pan en breng hierin de melk aan de kook. Snij het vanillestokje open en leg dit in de melk die aan het opwarmen is. Als laatste voeg je de rijst toe met een snuifje zout en de boter. Onder regelmatig roeren breng je deze mengelmoes van ingrediënten aan de kook. Eens het gekookt heeft dek je de pot af (met deksel of aluminiumfolie, als je geen oven-bestendige deksel hebt). Zet hem in de voorverwarmde oven. Voeg na 20 minuten de suiker en SuperRoots Cichoreiwortelvezel toe en roer tot deze opgelost zijn. Laat dit mengsel nu nog 10 minuten in de oven staan. Haal de kookpot eruit en deze stap is ook achter de rug.

Als het deeg voldoende lang heeft gerust (denk eraan, minstens een uur!) rol je het uit en bekleed je er een taartvorm mee. Schep of giet de rijstpap in de taartvorm en bak de taart nog 35 min. op 200°C. De taartvorm zal bijna op overlopen staan dus je zal hem heel voorzichtig naar de oven moeten brengen. Een andere optie is de taartvorm op een rooster op de onderste legger in je oven te zetten en de vulling erin scheppen als de taart al half in de oven staat.
Het zal lijken of je taart elk moment kan overkoken, maar geen zorgen, dat komt perfect in orde!

Smakelijk :-)

Heb jij deze ook geprobeerd? Deel dan op Facebook en/of Instagram het resultaat met ons via @SuperRootsVezel en #lekkermetvezel.


Laat een bericht achter

Merk op dat berichten moeten goedgekeurd worden voor publicatie