Rudolf & zijn vriendjes: Kerstkoekjes

Het is ijzig koud buiten, dus niets leuker dan je hele huis vullen met de geur van versgebakken koekjes en die dan samen met de kids versieren. Deze koekjes zijn overheerlijk, met minder suiker en 2 gram vezel per koekje en een plezier om te maken en aan je gasten te serveren. Dé ideale bezigheid voor elke koude weekenddag!

Rudolf kerstkoekjes gezond bakken SuperRoots Cichoreiwortelvezel minder suiker

Ingrediënten (voor 25 koekjes):
Voor het deeg:
- 225 gram boter
- 125 gram suiker
- 50 gram SuperRoots Cichoreiwortelvezel
- 1 ei
- 350 gram zelfrijzende bloem
Afwerking:
- Pure chocolade om te smelten of Dr Oetker Schrijfstiften
- snoepjes (bv. rode smarties)

De inspiratie voor deze koekjes vond ik op Libelle Lekker. We maakten er wat kleine aanpassingen aan, zoals bijvoorbeeld een vierde minder suiker gebruiken en extra vezel. Ook voegden we er wat extra vrienden van Rudolf aan toe. Je kan natuurlijk naar hartelust variëren met de koekjesfiguren die jij wil! Het recept is alleszins eenvoudig en de hele familie heeft er plezier aan. 

We beginnen met het bereiden van het deeg. Roer hiervoor de boter (op kamertemperatuur) romig met de suiker. Voeg er het ei aan toe. Meng de bloem en SuperRoots door mekaar en voeg dit bloemmengsel toe aan de rest van het deeg. Meng alles en kneed het deeg tot een bal. Wikkel in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.

Zijn de 30 minuten voorbij, begin dan met het voorverwarmen van de oven op 180°C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Steek er ronde koekjes uit. Doe dit heel voorzichtig want het deeg is vrij zacht. Gebruik ook zeker genoeg bloem zodat het niet kan beginnen vastplakken. Leg de figuurtjes en ronde koekjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. Laat er wat plaats tussen want ze rijzen best nog wat. Bak de koekjes 12 à 15 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze volledig afkoelen op een rooster.

Nu is het tijd voor de versiering! Je kan pure chocolade smelten om hiermee dan met een spuitzakje of met een tandenstoker tekeningetjes te maken op de koekjes. Wat wij gebruikten waren de Dr Oetker schrijfstiften die je in verschillende kleuren kan krijgen. Deze zijn ook zeer makkelijk te gebruiken voor kinderen en je kan er heel veel kanten mee uit.

Kerstkoekjes minder suiker SuperRoots Cichoreiwortelvezel suikervervanger

En na het versieren is het natuurlijk tijd om ervan te smullen! Hier vielen ze alleszins heel erg in de smaak. Hopelijk heb jij er evenveel plezier mee! Deel zeker je creativiteit met ons op Instagram en Facebook via #lekkermetvezel en @SuperRootsVezel!


Laat een bericht achter

Merk op dat berichten moeten goedgekeurd worden voor publicatie