Suikerziekte: Wat is het en hoe kan je het voorkomen?

We eten met z'n allen veel te veel suiker. In Nederland gaat het over gemiddeld 65 gram vrije suikers per dag. Voor Vlamingen is dat zelfs 68 gram of 17 suikerklontjes! Een hoge inname van vrije suikers, dat zijn suikers die toegevoegd worden aan onze voeding, wordt volgens de WHO geassocieerd met obesitas en verhoogd risico op niet-overdraagbare ziektes. Eén zo'n belangrijke ziekte is bijvoorbeeld cariës en andere tandproblemen. Verder is ook suikerziekte of diabetes zeer belangrijk. Dit is namelijk wereldwijd één van de meest voorkomende aandoeningen. Meer en meer mensen lijden aan diabetes. Op dit moment lijden wereldwijd 425 miljoen mensen aan de ziekte. In Nederland  loopt het cijfer momenteel al op tot ruim 1,2 miljoen mensen en daar komen er elke week nog 1.200 bij! Het is dus cruciaal om aandacht te spenderen aan de hoeveelheid suiker in onze voeding. Er bestaan eenvoudige manieren om elke dag gezonder te leven en zo het risico op diabetes te verlagen. We gaan er in dit artikel wat verder op in, maar eerst wat meer uitleg over wat diabetes nu precies is.

Types diabetes

Suikerziekte en diabetes zijn twee verschillende woorden voor dezelfde ziekte. Het is echter niet zo eenvoudig om te zeggen "jij hebt diabetes dus jij moet insuline inspuiten". Of "jij hebt diabetes omdat je altijd teveel suiker hebt gegeven en een ongezonde levensstijl hebt". Er bestaan namelijk verschillende types diabetes:

  • Type 1:
    Bij dit type diabetes maakt je lichaam geen insuline meer aan. Dit doordat de insuline-producerende cellen aangevallen worden door het eigen afweersysteem. Daarom wordt het een 'immuundeficiëntie' genoemd. Het kan erfelijk zijn en de meeste mensen met diabetes type 1 ontwikkelen dit al als kind of jongvolwassene. Deze patiënten moeten het insulineniveau in hun bloed onder controle houden door insuline te injecteren.
  • Type 2:
    Bij diabetes type 2 wordt de insuline wel in voldoende hoeveelheden aangemaakt maar zijn de insulinereceptoren in het lichaam hier ongevoelig voor geworden. Met andere woorden, de insuline wordt niet meer herkend door de receptoren in het lichaam. Daardoor wordt de bloedsuikerspiegel dan weer niet meer gereguleerd. Dit is het meest voorkomende type diabetes, ongeveer 90% van alle patiënten heeft dit type. Het komt veel voor vanaf de leeftijd van 40 jaar. Erfelijke aanleg speelt hierbij een rol, maar ook overgewicht of gebrek aan lichaamsbeweging hebben een grote invloed. Continu hoge hoeveelheden insuline in het bloed, door een hoge suikerinname, of hoge pieken en dalen die hiermee gepaard gaan, kunnen de receptoren ongevoelig maken.
  • Zwangerschapsdiabetes:
    Hierbij verhinderen zwangerschapshormonen de aanmaak van insuline. 1-2% van zwangere vrouwen ontwikkelt deze vorm van diabetes. Dit is dus ook de reden dat de gynaecoloog graag mee op je voeding let en zegt dat je best oppast met je suikerinname. Meestal verdwijnt deze vorm van diabetes na de bevalling.
  • Er bestaan nog enkele andere vormen van diabetes, maar die zijn eerder zeldzaam en worden bijvoorbeeld veroorzaakt door pancreasontsteking of langdurig gebruik van bepaalde medicatie.

Oorzaken van diabetes

Het is nog niet helemaal geweten wat nu precies de oorzaken zijn van diabetes. Bovendien verschilt dit voor elk type.
Naar het ontstaan van type 1 wordt nog volop onderzoek gedaan. Erfelijke factoren spelen zeker een rol, maar ook virale infecties en stoornissen in het immuunsysteem blijken een invloed te hebben. Type 1 kan alleszins niet voorkomen worden. De persoon die hieraan lijdt had niets kunnen doen om dit te voorkomen.
Als we spreken over type 2 en het ontstaan ervan, speelt ook erfelijkheid weer een rol, en waarschijnlijk zelfs een belangrijkere rol dan bij type 1. Ten tweede heeft de leeftijd een invloed. Maar wat zeker ook belangrijk is bij diabetes type 2 is de levensstijl, namelijk overgewicht, lichaamsbeweging, ongezonde voeding en roken. De ontwikkeling van de ziekte is nog steeds niet volledig begrepen en is een ingewikkeld samengaan van alle voornoemde invloedsfactoren. Wat wel al geweten is, is dat er zeker manieren zijn om het te voorkomen. Gezond gaan leven is een hele stap voorwaarts!

suikerziekte type 2 veroorzaakt door suiker

    Diabetes voorkomen

    Zoals hierboven vermeld, kan je wel degelijk actie ondernemen om diabetes type 2 te voorkomen, of jouw risico voor de toekomst te verlagen.

    Er zijn namelijk dingen die je MEER kan doen:

    • Zorgen voor meer lichaamsbeweging.
    • Gezond en gevarieerd eten: voldoende vezels eten
    • Meer gezond leven: voldoende slapen en stress vermijden

    En er zijn zaken die wat MINDER mogen:

    • Heb jij last van overgewicht? Zorg dan voor wat gewichtsverlies. Een daling van je lichaamsgewicht met 5% zorgt namelijk voor een daling van je diabetesrisico met maar liefst 30%!
    • Stop met roken. Als roker wordt je risico op diabetes 2 met 50% verhoogd!

    suikerziekte voorkomen met gezonde levensstijl

    Cichoreiwortelvezel en diabetes

    Wat heeft dit nu allemaal te maken met SuperRoots Cichoreiwortelvezel? Wel, deze suikervervanger is een onderdeel van jouw gezondere levensstijl! Cichoreiwortelvezel wordt niet verteerd in je dunne darm, waardoor hij dus ook geen glucose vrijgeeft in je bloed. Hierdoor beïnvloedt hij de bloedsuikerspiegel niet. Als je dan in je bakwaren een deel van de suiker vervangt door cichoreiwortelvezel, ga je de impact van dat gebakje op je bloedsuikerspiegel verlagen. Dit werd zelfs wetenschappelijk bewezen! Cichoreiwortelvezel kan dus perfect gebruikt worden als je op zoek bent naar ingrediënten om gezonder mee te bakken en zo je risico op diabetes te verlagen. Neem zeker eens een kijkje bij onze recepten voor inspiratie en koop je zakje SuperRoots Cichoreiwortelvezel vandaag nog om eraan te beginnen!


    Laat een bericht achter

    Merk op dat berichten moeten goedgekeurd worden voor publicatie