Ondersteboven Fruitcake met Kiwi of Aardbei

Een originele, lekkere en makkelijke cake die je gezellig samen met je kinderen kan maken en die iedereen versteld zal doen staan? Probeer dan eens een ondersteboven fruitcake. Met minder suiker en meer vezel natuurlijk!

Ondersteboven kiwi cake minder suiker meer vezel

Ingrediënten:
Voor de cake:
- 140 gram boter
- 200 gram suiker
- 70 gram SuperRoots Cichoreiwortelvezel
- 2 pakjes vanillesuiker
- 4 eieren
- 250 gram bloem
- optioneel: 100 gram pure chocolade en 1,5 eetlepel cacaopoeder

Voor de vulling & versiering:
- 300 ml Slagroom
- 150 gram magere Griekse Yoghurt
- 1 eetlepel poedersuiker
- Voor een kiwi-cake: 4 kiwi's, een halve banaan, een halve appel
  Voor een aardbei-cake: 500 gram aardbeien, anderhalve banaan, halve appel

Deze ondersteboven cake maken we eigenlijk in twee stappen. 
De binnenkant van de cake is namelijk een standaard quatre-quarts cake en we beginnen met het bakken hiervan. De basis is hetzelfde als onze appelcake
Het is een cake gemaakt met evenveel boter, suiker, bloem en eieren in je deeg. Dat resulteert natuurlijk in een overheerlijke cake, maar gezond is dat niet. Hier iets helemaal gezond van maken, zou je gewoonweg een heel andere cake
geven. Je mag ook af en toe eens genieten! Zeker als je iets speciaals wil maken voor een feestje of voor je bezoek. Dus als je nu gewoon een deeltje van die boter en suiker vervangt door iets gezonder, kan je er nog steeds van smullen (want je proeft het verschil niet!) maar moet je je toch net dat ietsje minder schuldig voelen :-)
De buitenkant en vulling van onze cake bestaan uit fruit en een romig beslag.
Het eindresultaat zal een mooie halve bol zijn bedekt met fruit. 
Schitterend toch!

Wij maakten deze cake in 2 versies: een met kiwi en vanillecake en een met aardbei en chocoladecake. Je kan er dus echt naar hartelust mee variëren. 

Kan jij ook niet meer wachten? We beginnen eraan!
Verwarm alvast je over voor op 175°C, dan moet je wat minder wachten als je deeg klaar is en kan het meteen de oven in.
Meng de suiker en de SuperRoots Cichoreiwortelvezel door elkaar. Klop de boter schuimig samen met dit suiker-vezel mengsel. Voeg er het eigeel van de 4 eieren aan toe en klop tot een glad mengsel. Meng er vervolgens de bloem onder.
Klop de 4 eiwitten samen met de vanillesuiker stijf. Zet deze onder de rest van het deeg. Je doet dit best zachtjes, zodat de cake lekker luchtig is als hij uit de oven komt.
Vet je bakvorm in en bestuif deze met bloem. Je gebruikt best een langwerpige rechthoekige bakvorm, omdat we straks de vierkante vorm nodig hebben om de cake mooi in de taartvorm te krijgen. Giet het deeg in de bakvorm. Gladstrijken hoeft niet, het deeg zet zichzelf wel volledig in de vorm.
Bak de cake 60 minuten. Test naar het einde toe eens of hij al klaar is door er met een satéstokje in te prikken. Blijft er geen deeg meer aan je prikker hangen? Dan kan hij uit de oven! Laat de cake nog 10 minuutjes afkoelen in de bakvorm en daarna verder op een rooster.

Aardbeiencake chocoladecake

Als je cake helemaal is afgekoeld kunnen we onze halve bol beginnen samen te stellen.
Om deze cake af te werken heb je eigenlijk geen klassieke taartvorm nodig maar eerder een kom in de vorm van een bol. Dit kan een glazen, aluminium of plastic kom zijn, maakt allemaal niet uit. Het belangrijkste is een mooie bolvormige vorm. Bedek deze kom met plasticfolie, zodat er geen stukje van de kom meer vrij is.
Nu komt er een onderdeel waar de kinderen perfect mee kunnen helpen. Snij eerst de kiwi's (of de aardbeien) in dunne schijfjes. De kinderen moeten nu de hele kom bedekken met 1 laagje van deze fruitschijfjes. Makkelijk toch! En als ze ondertussen ook nog wat van het fruit snoepen, hebben ze die portie toch ook al binnen.

Ondersteboven kiwi cake met kinderen  Ondersteboven kiwi cake laagje fruit  Ondersteboven aardbeien cake fruitlaag

Klop ondertussen de room met de bloemsuiker stijf en meng er nadien de Griekse Yoghurt onder. Als de kinderen de kom hebben bedekt met een laag fruit, strijk jij er een laag van het roommengsel over.
Snij nu de cake in dunne plakjes en bedek het roommengsel met een laagje cake. Hier strijk je weer een laagje roommengsel over, bedek dit met een laag bananenschijfjes en nu weer met een laag cake-plakjes. Zo ga je verder tot je halve bol helemaal gevuld is. Je puzzelt de stukjes cake een beetje samen zodat elk laagje zo gevuld mogelijk is. De bodem is weer een laagje cake-plakjes.

Ondersteboven kiwi cake vanillecake  Ondersteboven aardbeien cake chocoladecake

Zo, je bent klaar!
Doe nu nog een laag plasticfolie over de kom zodat de cake goed bedekt is en de kom volledig afgedekt is. Zet de cake nu ongeveer 3 à 4 uur in de frigo, zodat de roomvulling goed kan opstijven.

Klaar om op te dienen? Haal eerst de plasticfolie van de kom af. Leg een bord op de onderkant van je cake/kom en draai hem in een vlotte beweging om, zodat je cake op het bord rust. Hef nu de kom omhoog, haal de plasticfolie van de halve bol, en ziezo: Een prachtige ondersteboven fruitcake! Smakelijk!

Omdat ik benieuwd ben hoe jullie het deden, zien we graag jullie foto's voorbijkomen op Facebook en Instagram. Deel ze dus zeker met ons via @SuperRootsVezel en #lekkermetvezel. Probeerde je het met nog ander fruit? Zeker delen dan!


Laat een bericht achter

Merk op dat berichten moeten goedgekeurd worden voor publicatie