Obstipatie bij kinderen

Kan jouw zoontje maar niet naar het toilet gaan? Heeft je dochtertje ook zo'n harde ontlasting? Ze zijn helaas niet de enigen... Verstopping bij kinderen komt maar al te vaak voor. Het is een van de tien meest voorkomende redenen waarom ouders met hun kind bij de pediater langsgaan. Bovendien zorgt het voor 25% van alle verwijzingen naar een kindergastro-enteroloog. Als ouder kan je best wanhopig worden als je je kind zo pijn ziet lijden tijdens het uitvoeren van een van de meest normale functies van ons lichaam. En het is natuurlijk ook niet leuk je kinderen medicijnen te moeten geven. Een oplossing die natuurlijk, lekker en gemakkelijk is zou ideaal zijn. En dit is nu net hoe SuperRoots Cichoreiwortelvezel helpt! 

SuperRoots constipatie bij kinderen

Oorzaken van constipatie

Constipatie bij kinderen heeft vaak een mentaal aspect. Dit kan reeds starten bij zindelijkheidstraining. Als dit te vroeg of te streng gebeurt, kan dat leiden tot ophoudgedrag. Ook een afkeer van openbare toiletten of een gebrek aan privacy op school kan ophoudgedrag veroorzaken. Hieruit kan uiteindelijk constipatie voortkomen. Naast het mentale aspect, zijn er ook verschillende andere mogelijke oorzaken:

  • een gebrek aan lichaamsbeweging
  • een ongezond eetpatroon
  • onvoldoende drinken

Dikwijls gaat het om een samenloop van verschillende factoren.

Oplossingen voor constipatie

Indien obstipatie (moeilijke stoelgang van korte duur) langer dan 6 maanden aanhoudt spreekt men van constipatie. Dit chronische probleem kan een zware last zijn voor een kind dus het is belangrijk dat je hier aandacht aan besteedt en een dokter raadpleegt. Maar wat kan je er nu aan doen? Mogelijke oplossingen zijn:

  • medicatie
  • toilethouding en perstechniek verbeteren
  • advies van een kinderpsycholoog
  • Voedingspatroon optimaliseren

Een belangrijk element in een gezond voedingspatroon is de inname van voldoende voedingsvezel. Dit kan door het eten van voldoende volkoren granen, groenten en fruit. Vezel zorgt ervoor dat er zich meer volume in de darmen bevindt en dat de stoelgang zachter zal zijn. Maar wat moet je dan doen als je kleine lieveling al die gezonde dingen weigert te eten? Vezel toevoegen aan hun fruitsap, avondeten of tussendoortje, zonder dat ze het weten, zou een goede optie kunnen zijn. Er bestaan veel verschillende soorten vezel. De meest bekende is onoplosbare vezel, zoals bijvoorbeeld tarwezemelen of haverzemelen. Deze is, zoals de naam al zegt, niet oplosbaar. Bovendien hebben ze vaak een nogal uitgesproken smaak. Ze zijn dus niet zo makkelijk "onopgemerkt" toe te voegen aan fruitsap, melk of een zelf gebakken koekje. Maar er bestaan ook andere vezels! Een voorbeeld is plantaardige vezel uit de cichoreiwortel. Deze is oplosbaar, heeft een licht zoete smaak en kan perfect gebruikt worden in zo goed als alle voeding, van fruitsap tot yoghurt en zelfs in spaghettisaus!

Cichoreiwortelvezel tegen constipatie bij kinderen

Inuline (de wetenschappelijke naam voor cichoreiwortelvezel) is een vezel die heel veel voorkomt in de natuur. Jij en je kinderen eten hem, zonder het te weten, elke dag. Hij komt namelijk in kleine hoeveelheden voor in bananen, ajuin, knoflook, ... In grote hoeveelheden komt inuline ook voor in de cichoreiwortel. Daaruit kan je hem makkelijk extraheren en drogen, zodat we optimaal gebruik kunnen maken van al zijn gezondheidsvoordelen. Het is dus een 100% plantaardige vezel en hij is vooral bekend voor zijn prebiotische eigenschappen. Een heel belangrijk effect in je lichaam is dat de cichoreiwortelvezel op natuurlijke wijze de stoelgangfrequentie verhoogt. Dit doet hij door in je dikke darm voor wat extra volume te zorgen en als voeding te dienen specifiek voor de goede darmbacteriën. Er zijn tal van studies die dit aantonen bij volwassenen, maar ook bij kinderen van alle leeftijden. Wat leuk is, is dat je deze vezel kan verwerken in lekkere dessertjes en tussendoortjes. Heeft je kindje eens geen zin in fruit of groenten? Eet jouw kleine spruit liever wit brood dan bruin? Dan kan je er met SuperRoots Cichoreiwortelvezel toch nog voor zorgen dat ze hun dagelijkse dosis vezel binnen krijgen! Op onze pagina gezond bakken vind je heel wat inspiratie voor lekkere, kindvriendelijke recepten. Bekijk zeker de Chocolate Chip Cookies eens, gegarandeerd succes! Koop hier je eigen zakje SuperRoots Cichoreiwortelvezel om er nu aan te beginnen!

SuperRoots constipatie bij kinderen 2

Hoeveel Cichoreiwortelvezel mag ik mijn kind geven?

Zoals hierboven reeds aangegeven, is Cichoreiwortelvezel zeker veilig en geschikt om aan kinderen te geven. Wist je trouwens dat veel melkformules voor baby's cichoreiwortelvezel gebruiken voor hun prebiotische effecten?

De hoeveelheid die we aanraden is afhankelijk van de leeftijd van je kinderen.
Voor kleuters en kinderen tot 9 jaar raden we aan niet hoger te gaan dan 3 gram per portie. Wil je het toevoegen aan hun melk of fruitsap? Dan betekent dit een half theelepeltje per keer. Dit kan perfect zowel 's morgens als 's avonds, want per dag raden we 6 gram aan. Dit is dus twee keer een half theelepeltje, of een half theelepeltje 's ochtends en een chocolate chip cookie in de namiddag :-) 
Maak je zeker geen zorgen als je een keer wat meer dan 3 gram per portie hebt gegeven. Wat er eigenlijk gebeurt als je ietsje teveel eet is dat er wat meer protjes gelaten zullen worden en je kind zich misschien wat opgeblazen zal voelen. Dit komt omdat de vezels in de dikke darm gefermenteerd worden door de goede bacteriën. Bij die fermentatie komen gassen vrij. Als je wat teveel eet, komt er meer gas vrij dan je lichaam op een aangename manier kan verwerken. Dit zal dus resulteren in wat meer lucht in je darmen dus wat meer protjes.
Kinderen van ouder dan 9 jaar mogen al wat meer eten, tot 6 gram per portie en 9 gram per dag. Eens ze ouder zijn dan 14 jaar is het advies eigenlijk hetzelfde als voor volwassenen, dus tot 6 gram per portie en 15 à 20 gram per dag.

Cichoreiwortelvezel vs Laxeermiddelen

Je vraagt je nu waarschijnlijk af: "Is Cichoreiwortelvezel dan een laxeermiddel?" Neen, dat is het zeker niet! Er bestaan verschillende soorten laxeermiddelen. Een voorbeeld is Dulcolax. Dit is een geneesmiddel met chemische stoffen die ervoor zullen zorgen dat je darmen zeer snel na de inname zullen beginnen samentrekken en waardoor je dan dus dringend een toiletbezoek zal moeten doen. Voor volwassenen kan dit in extreme gevallen een oplossing zijn, maar aangenaam is het niet en zeker niet iets om elke dag te gebruiken. Voor kinderen wordt vaak Lactulose gebruikt. Lactulose lijkt op moleculair niveau op lactose maar kan niet verteerd worden in je dunne darm. Als deze in je dikke darm aankomt, gaan de bacteriën deze heel snel consumeren en de aanwezigheid van deze stof gaat plots veel water aantrekken, waardoor je stoelgang op gang zal komen. Dit kan zeker een oplossing zijn, maar sommige kinderen nemen niet graag een supplement of iets wat lijkt op medicijn.
SuperRoots Cichoreiwortelvezel is een oplossing die je makkelijk in je dagelijks dieet kan toevoegen, zowel voor jou als je kinderen. Door de natuurlijke werking als prebioticum houdt deze de darmen in beweging. Dagelijks cichoreiwortelvezel toevoegen aan je voeding verhoogt de hoeveelheid vezel die je inneemt en zo helpt hij continu constipatie tegen te gaan. Makkelijk toch?
Bestel deze plantaardige vezel nu!


2 berichten

  • Dag Sarah,
    Voor kinderen van 0 tot 3 jaar raden we tot 5 gram per dag aan.
    Hier zijn heel veel studies rond gedaan waaruit deze hoeveelheid werd afgeleid.
    Het voornaamste effect dat SuperRoots voor deze leeftijdsgroep heeft is het verzachten van de stoelgang, wat alles natuurlijk ook makkelijker maakt.
    Best is dit een beetje op te bouwen, daarom zou ik aanraden eerst te beginnen met 1,5 gram ’s morgens en 1,5 gram ’s avonds. In een melkflesje is dit zeer makkelijk oplosbaar gezien dat warm is, maar je kan het ook bij de groenten- of fruitpap mengen natuurlijk.
    Dit kan je dan opbouwen tot 5 gram per dag (bijvoorbeeld 3 keer 1,5 gram) en dan kan je zien wanneer het effect begint. Dit is namelijk anders voor alle kinderen en mensen.
    Groetjes,
    Katrien

    Katrien van SuperRoots
  • Beste, mijn baby van 9m heeft sinds de start van vaste voeding ( nu 3w) last van constipatie.
    Ik kreeg jullie tip van mijn collega diëtiste. Nu lees ik op de webpagina geen hoeveelheden voor het gebruik bij baby’s. Kan u mij adviseren?

    Mvg

    Sarah

    Sarah Tolleneer

Laat een bericht achter

Merk op dat berichten moeten goedgekeurd worden voor publicatie